25 listopada 2018, 22:47
Hej!
W okresie jesiennym dynia pojawia się na naszych stołach w różnych odsłonach. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z nich.
Składniki:
* 60 dag miąższu dyni
* 2 jajka
* 10-12 łyżek mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* gałka muszkatołowa
* sól i pieprz
* 5 listków szalwii
Przygotowanie:
Miąższ dyni ułuż na blasze. Piecz ok. 50 min w temperaturze 200 st. C, aż będzie miękki. Rozgnieść go widelcem lub zmiksuj, przestudź.
Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Zagnieć ciasto i podziel je na części. Podsypując mąką pszenną uformuje wałeczki, spłaszcz je i pokrój na kawałki.
Kluski wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3 min od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z listkami szałwii.
Voilá!